Recept

Hej! Jag tänkte slänga in två goda recept här, hoppas att du provar dem =)

Havrebröd (2 st)

25 g jäst

5 dl vatten

2 tsk salt

2 msk olja

3 dl havregryn

1 dl krossat linfrö

9-10 dl vetemjöl

 

Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö. Rör om och låt svälla ca 15 min. Tillsätt vetemjöl men spara en dl till utbakning. Arbeta degen i ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Strö övre lite vetemjöl och låt jäsa ca 1 tim. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med esten av mjölet. Dela degen i 2 delar. Forma till runda eller ovala bröd. Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 min. Skåra bröden med en vass kniv. Mjöla ev. ytan. Grädda i nedre delen av ugnen i 225C, ca 25 min. Lägg bröden på galler att kallna utan bakduk.





Kanelbullar – 20st

50 g margarin

2 dl mjölk

25 g (½ paket) jäst

½ dl socker

1 krm salt

5-6 dl vetemjöl

ev. 20 st pappersformar

 

Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 Smula jästen i en skål. Häll degspadet över. Blanda med en träsked. Tillsätt socker, salt och 4½ dl vetemjöl. Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper från skålen. Ställ degen att jäsa i ca 10 min under bakduk. Sätt ugnen på 250-275. Placera ut pappersformarna på en plåt eller smörj plåten/ bakplåtspapper.

 

Fyllning

4 msk margarin

4 msk socker

2 tsk kanel

 

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta tills den är smidig och släpper bordet utan mjöl. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Lägg hälften av fyllningen på varje del. Rulla ihop degen till en rulle. Skär varje rulle i 10 lika stora delar och ställ dem i pappersformarna eller direkt på plåten. Låt bullarna jäsa med bakduk över i ca 15 min.

 

Pensling

1 ägg

ev. pärlsocker

 

Pensla med uppvispat ägg. Strö ev. pärlsocker över . Grädda dem mitt i ugnen i ca 6 min. Låt bullarna svalna åp ett galler med bakduk över



Hoppas det smakar
//Josse


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0